zondag 1 november 2009

Dag Eén: van Deale tot Solomons

zondag 1 november 2009


















De kop is eraf. Met gietende regen zijn we vertrokken uit onze vaste stek, Shipwright Harbor Marina in Deale, Maryland. De voorbereidingen leken eindeloos, net als de boodschappenlijst die 5  overvolle winkelwagentjes opleverde of zeg maar wagens want zoals alles hier zijn ook die enkele maten groter dan bij ons. Het kasticket van Giant was precies een meter lang en dat van de Walmart een halve meter.

In de Safeway moesten we op de parking  ook nog langs  affiches: Get your flu shot today at Safeway for a sniffle free season. Onvoorstelbaar: je griepspuit laten zetten in een warenhuis. Ik informeerde naar de prijs. De dame antwoordde:  Voor mij is het gratis want ik heb medicare, anders zou het 30 dollar kosten. Een arts komt er ook niet aan te pas want spuitjes geven moeten verpleegkundigen hier doen.

Vanochtend dan de sleutels van de auto aan de nieuwe eigenaar overhandigd en wegwezen. De boot, onze Island Packet 42 Eventually, is er klaar voor: een laagje vernis (van het tweede is het niet meer gekomen), nieuwe radar en kaartplotter, wind-en zonne-energie.




De lucht zag letterlijk zwart van de zwermen trekvogels die verzamelen voor de wintertrek. Tijd voor ons ook om de tocht naar het Zuiden aan te vatten en te overwinteren in Florida en de Bahamas. Het plan is de Intracoastal Waterway te volgen, zo een 1200 mijl binnenwateren, rivieren, kanalen en baaien, van de Chesapeake Bay tot Florida. Of wellicht vanuit Beaufort, South Carolina, de oceaan insteken en koers zetten naarde Bahamas.

Tijd dus om afscheid te nemen: van de marina die bijna vier jaar lang onze vertrouwde thuishaven was en de laatste maanden zo goed als onze vaste verblijfplaats





Shipwright Harbor is naar Amerikaanse begrippen een bescheiden marina met een familiaal sfeertje, niet bepaald de jachtclub van de blauwe blazers. Afscheid nemen ook van de buren.Van Larry die met hond en kat op de Confidence woont, een oude schuit die hij met de moed der wanhoop probeert op te kalefateren - een meerjarenplan zoals hij zelf zegt. Van overbuurman John, die meer dan een jaar elke dag aan zijn bootje heeft gewerkt. Hij zou ook naar het Zuiden vertrekken, misschien, of misschien volgend jaar, of na de winter. Eeuwige twijfelaar die John, maar dan was hij ineens weg, het zeegat uit. Als het een beetje meevalt komen we hem onderweg misschien tegen. Wie weet ook Peter, veramerikaniseerde Brit en voormalig kapitein op de koopvaardij die een paar boten verder woont en aan chronisch geldgebrek lijdt. Nu heeft hij een betalend bemanningslid gevonden en dus gaat het binnenkort ook zuidwaarts.

s/v Confidence met daarnaast onze lege ligplaat
De eerste etape van onze tocht, een bescheiden 43 mijl van Deale tot Solomons, ging - ondanks de regen - verbazend vlot. Met een stevige noorderwind en uitgeboomde genoa haalden we makkelijk 7 knopen (zeemijl per uur) en we kwamen twee uur vroeger dan gepland in Solomons aan. De weg was bekend want in Solomons zijn we een paar keer geweest: één keer per auto en één keer met onze vorige boot, Bay Lady. Solomons was ooit een bloeiend centrum van watermen - de oester- en krabbenvissers van de baai. Nu is het zoals veel van die kustplaatsjes aan de Chesapeake Bay een toeristische trekpleister en een populaire bootbestemming.



Morgen gaan we verder zuidwaarts - tot aan de Great Wicomico River, een stuk van de Chesapeake Bay waar we nooit eerder waren. De voorbije vier jaar hebben we vooral het midden en het Noordelijke deel van de baai verkend, dit wordt dus totaal nieuw. De weersvoorspelling ziet er vrij goed uit: zon - maar minder wind dan vandaag, temperatuur rond vijftien graden. Florida is het nog niet, maar elke dag een stukje zuidelijker en - laten we hopen - elke dag een stukje warmer.

9 opmerkingen:

  1. Wow! Ik ga jullie volgen en hoop een biertje met jullie te kunnen pakken wanneer jullie in Florida zijn!
    Hans & Christa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Da's nog eens een vervolg op je TV-carrière. Niet bij de pakken neerzitten. Je lijf en je hersenen laten werken na je 65. Proficiat. En geniet met zijn tweetjes. Afgelopen met in al die vreemde landen alleen maar achter één onderwerp aanzitten en van zoveel moois onderweg niet kunnen genieten.Geluksvogels. Mag ik het zo noemen ?
    Succes, vooral straks als jullie helemaal 'het gat uitvaren' naar de Bahamas.
    André.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Mien en Johan,
    Zoals geplant zijn jullie ook vertrokken, met 'n stevige lading inkopen en alles wat eraan voorafging, da was duidelijk aan het meterlange kasticket.
    We wensen jullie 'n reis vol aangename ontdekkingen, als er voor jou nog ontdekkingen zijn Johan, want jij hebt eigenlijk praktisch de hele wereld doorkruist en afgereisd, Maar met z'n twee wordt het genieten van een welverdiend pensioen en vooral van de aangename temperaturen en de "stralende" zon.

    Hou jullie goed
    Veel groetjes ook van pa

    Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig!
    Geniet er van.
    Tot ergens onderweg, hoop ik.

    Jos.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijke vrijheid ... rustige wiebelende vastheid ... Wannes, je hebt duidelijk iets met de zee te maken want in de D89 lag reeds een sextant op tafel ... tot later Wannes, tot nog eens Mien ... het ga jullie goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. fantastisch ik benijd julie....
    jef en maritta

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hey hallo. Het verrmtrek en alles wat vooraf gaat. Ik heb ondertussen geleerd dat er heel veel bij komt kijken ook de banale dingen waar je zo weinig bij nadenkt moeten worden ingescheept (als ik onze scheepstermen mag gebruiken) gelukkig werpt een goede voorbereiding zijn vruchten af tijdens de tocht zelf. Ik en veel van mijn collega hier die je kennen van op tv wensen je een goede vaart en als het nodig is ik ken ook al een paar prachtige plekjes op deze bol veel groeten daar en enjoy!!
    Jullie steken van wal en wij zijn bijna terug in zeebrugge ( 24 nov)
    wij hebben de oostkust en bermuda gezien en hopen op beter weer nu om terug thuis te geraken


    Grtz ilse en de lobelianen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een schitterende blog! Heerlijk dat we julie avonturen nu dag na dag kunenn volgen en een beetje meevaren. We vroegen ons al af waar jullie zouden zijn.
    Mocht er nog een scheepskok nodig zijn (slechts één adres ;-)! Veel(goede)wind in de zeilen en geniet! Dikke kus, Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hey Mien en Johan,
    Alles okee op zee? 't zullen wel drukke tijden zijn voor jullie, want er komt nog steeds geen nieuw verslag bij, 'k vroeg me af in hoever jullie intussen al gevordert zijn, hoelang doe je'r eigenlijk over, zijn 't weken, of 'n maand? we wachten vol ongeduld op 't vervolg van 't avontuur.
    Groetjes, en hou ons op de hoogte als je wil, ook je nonkel Georges is curieus!
    Nicole

    BeantwoordenVerwijderen