dinsdag 15 december 2009

FLORIDA, THE SUNSHINE STATE

Een warme kerst
Naarmate we verder zuidwaarts trekken stijgt de temperatuur: tot 25-26 graden, met tussendoor ook af en toe een fikse donderbui. De natuur verandert mee. Overal zien we nu hoge palmbomen, Australische pijnbomen en mangroves.

De luchten vormen een schouwspel apart. Soms smetteloos blauw, dan weer angstaanjagend  grauw en dreigend. Soms overladen met reusachtige plukken watten die bij zonsonondergang roze-rood kleuren en in alle schakeringen van violet. De nachten zijn ook warmer. Dolfijnen worden vaste begeleiders en we varen door de biotoop van de met uitsterven bedreigde manatees (zeekoeien). Op een ochtend krijgen we bezoek van zo een beest. Indrukwekkend!.

Op het water verandert er ook heel wat. Het is wennen: kerstsfeer in subtropische hitte. Een kerstkrans met rode linten op de zijflank van je boot of kerstlichtjes op de reling is heel gewoon. Maar we kunnen onze ogen niet geloven als er een motorboot met volledig uitgeruste kerststal op de voorpiek voorbijkomt. Als we vol ongeloof  nastaren zien we nog een engelenfiguur met gebogen hoofd en gevouwen handen op en neer zwiepen.

Op een avond, bij het afmeren, worden we door de overbuur vergast op het hele repertoire kerstliederen dat Amerika rijk is: van Holy, Jolly Christmas tot Jingle Bell Rock. Helaas, we worden niet in de juiste stemming gebracht.


Van een beetje kitsch is nog geen  Amerikaan gestorven. 


Saint Augustine

 

In Saint Augustine in het Noorden van Florida maken we meteen kennis met het Spaanse karakter van deze zuidelijke staat. Saint Augustine is de oudste stad in Noord Amerika maar de architectuur en de natuur doen je in Zuid-Amerika wanen. Dit is de plek waar de Spanjaard Ponce de Leon Florida heeft "ontdekt," maar die bijna onmiddellijk daarna op de Britten moest worden verdedigd. Het resultaat van die rivaliteit is het indrukwekkende fort Castillo de San Marcos dat tot in de 19e eeuw dienst deed als militair bolwerk.

 
Moorse stijl in St Augustine
                                                                    


Wat zuidelijker nog een ander bolwerk dat Saint Augustine tegen vreemde indringers moest beschermen: fort Matanzas aan de gelijknamige rivier. In 1565 slachtten de Spanjaarden hier 300 Franse Hugenoten af. Die aanbaden dezelfde god als de katholieke Spanjaarden maar op de verkeerde manier. ""Matanza" is Spaans voor "slachtpartij."

Fort Matanzas

Vanaf Saint Augustine  varen we pal zuid, een eindeloze bijna kaarsrechte lijn: aan stuurboord het vasteland, aan bakboord een smalle strook die ons van de oceaan scheidt.

Op 10 december varen we voorbij Cape Canaveral. We zien het lanceerplatform op de kuststrook. Het regent pijpenstelen en het waait hard. Beslist geen weer om een racket te lanceren.Wie hier een boot heeft kan racketlanceringen vanop de eerste rij meemaken: de Indian River opvaren en voor anker gaan. 

Ook nu blijft het voortdurend goed uitkijken. Het kanaal van de waterweg in de 120-mijl lange Indian River is volgens de kaart uitgediept tot 12 voet (4 m) - op veel plaatsen is het nauwelijks de helft. We zijn opgelucht als we 's avonds weer ergens kunnen aanleggen zonder te zijn vastgelopen.



Jones Fruit Dock op de Indian River.  Wie hier aanlegt en voor een symbolisch bedrag overnacht moet ook een praatje slaan met de oude Richard Jones (90) die sinds hij enkele jaren geleden met pensioen ging geen fruit meer verkoopt.


Tussenstop in Daytona Beach

Pelikanen beheersen het luchtruim 






Architectuur en natuur worden zuiders


 

Mangrove en palmbomen. De oevers van de Indian River zijn grotendeels beschermd natuurgebied.



ZATERDAG 12 DECEMBER

Een maand en twaalf dagen zijn we onderweg. We zijn in Fort Pierce in Centraal Florida en besluiten er voorlopig het blok op te leggen. In Nettles Island Marina kunnen we de boot (bijna) betaalbaar achterlaten tot we half januari uit België terug zijn.

Aan alle volgers en lezers van deze blog: Een prettige kerst en gezond van oud naar nieuw!












zaterdag 5 december 2009

Deep South

 27-28 november Savannah






Volgens het Cockpit Cruising Handbook is Savannah de mooiste stad in het Zuiden. Wij vinden ze vooral Amerikaanser:  Walgreens, CVS, Mac Donald's en Bank of America zijn opvallend aanwezig in het straatbeeld. Maar het is aangenaam wandelen in de brede straten en lanen onder een dak van live oaks gedrapeerd met Spaans mos.

Spaans Mos












 
Eventually in de Thunderbolt Marina in Savannah

Tot in de 19e eeuw was Savannah hét centrum van de slavenhandel. Van hieruit werden slaven die uit Afrika waren aangevoerd over heel het continent en het Britse imperium verspreid. Nog in de jaren zestig van vorige eeuw was dit de stad in het zuiden waar de Segregatie (rassenscheiding) het strictst werd toegepast, maar het was ook de eerste stad waar de burgerrechtenbeweging successen boekte. Midden jaren zestig kon Martin Luther King verklaren dat Savannah de meest gedesegregeerde stad was in het zuiden van de VS.

 
Gedenkteken voor de slachtoffers van de slavernij.
  
Johnnie Brown is de flamboyante reisgids die ons meeneemt op een Black History Tour. Hij is te jong om het zelf allemaal te hebben meegemaakt maar hij vertelt over de sit-ins en de boycotts alsof hij er zelf bij was geweest. In het museum van de burgerrechten wordt de boycott van Levy’s, het grootste warenhuis in de stad, aanschouwelijk voorgesteld. De boycott duurde weken – tot de eigenaars toegaven en ook zwarten een kop koffie in de cafetaria konden drinken of op een barkruk plaats mochten nemen: een eerste bres in de vesting van de segregatie. Het succes wordt toegeschreven aan de stricte geweldloosheid en de perfecte organisatie door de plaatselijke zwarte leiding. Savannah kende daardoor nooit de bloedige onlusten en geweldplegingen die andere steden in die tijd letterlijk in vuur en vlam zetten.


De voormalige slavenmarkt in Savannah is nu eigendom van de First African Baptist Church. De kerk wil er naar verluidt een hotel van maken!

Toen ik in januari van dit jaar, een paar dagen vóór de inauguratie van Barack Obama in Savannah was waren de verwachtingen onder de zwarte bevolking bijzonder hoog. (Klik  hier voor de reportage). Nu de eerste zwarte president meer en meer in de voetsporen van George W Bush treedt (zie het Salon van Sisyphus hiernaast en de eveneens pertinente analyse van Paul Craig Roberts in Counterpunch) moet de ontgoocheling groot zijn, al zal Obama ook in de toekomst op zijn zwarte achterban kunnen rekenen. 

Het verhaal van Savannah toont aan dat grote veranderingen in Amerika er niet komen via de stembus maar door de druk van onderuit. De democraat Kennedy was bang de steun van zijn racistische partijgenoten in het zuiden te verliezen en ging de wetgeving voor burgerrechten pas steunen onder druk van de straatacties van Martin Luther King en van het geweld in de zwarte ghetto's.  De republikein Nixon maakte pas een einde aan de Vietnamoorlog toen de vredesbeweging (die hij misprees) een kritische massa had bereikt.

3 december

 
Fort George River onze eerste ankerplaats in Florida


We hebben de laatste staatsgrens overgestoken, Mijl 715 - we zijn in Noord- Florida. Nog een driehonderd mijl te gaan.

Het laatste traject door Zuid-Georgia was tot dusver het lastigste, met voortdurend ondieptes links en rechts – constant uitkijken, plotter en dieptemeter in de gaten houden, verrekijker en papieren kaart bij de hand.  De kaart is nu een web van kronkelende rivieren die in elkaar of in een brede baai uitmonden. Voor het eerst krijgen we ook te maken met sterke dwarsstromingen die de boot plotseling een andere richting uitsturen.

 
 Het web van rivieren in het zuiden van Georgia

De weg is bezaaid met rode en groene boeien en bakens: rood rechts, groen links, maar soms ook omgekeerd. Ze zijn onze wegwijzers op de weg naar het zuiden, maar de dagen zijn kort en de lage zon, 's morgens en 's avonds, maken het vaak moeilijk. Groene bakens zijn vierkant, dus  vlak bovenaan en zijn oneven genummerd. Rode  zijn driehoekig met een punt bovenaan en dragen een even getal. Maar in tegenlicht kan je de kleur of het getal niet zien, alles lijkt zwart. En als een  baken dicht bij een oever met begroeing staat, zie je het helemaal niet, tenzij je al redelijk dichtbij bent. Om het diepe kanaal te vinden moet je vaak in alignement varen: twee merktekens op het land of op het water in rechte lijn houden met de boot.



Vogels helpen niet altijd bij de navigatie.




Het aantal rivieren en kreken waar we langs zijn getrokken is niet meer bij te houden: Savannah River, Skidaway River, Vernon River, Ogeechee River, Red Bird Creek, Mud River, Cumberland Sound, One Mile Cut, Buttermilk Sound, Hell Gate. Die laatste heeft zijn naam niet gestolen. Onderweg zien we een paar wrakken van boten die de bocht hebben gemist of wat slordig hebben genavigeerd. Wat verder is een zeilboot bij laag tij blijkbaar te dicht bij een rode baken terecht gekomen: hij zit vast en moet wellicht enkele uren wachten tot het tij hem bevrijdt. We moeten in allerijl het voorzeil wegnemen en vol gas achteruit slaan om niet op onze voorganger te botsen die plotseling halt heeft gehouden in het nauwe vaarwater.


Navigatiefoutje


























Het wordt nu merkbaar warmer (buiten eten wordt de regel) en het landschap verandert. Nog steeds grasomzoomde rivieren en kanalen, maar nu is de horizon dichterbij. Er zijn weer tekenen van menselijke bewoning met hier en daar een partij bomen. Ook terug: de luxueuze huizen aan de waterkant, allemaal met een privésteiger, de meesten met een motorboot, soms een zeiljacht. Ook de fauna verandert: voor het eerst zien we de witte reiger die op droogliggende zandbanken op prooi zit te wachten.



Voor anker in de Redbird Creek

Op de middag willen we wel eens afslaan naar een kreekje om rustig te koken en te lunchen. Als we het anker neerlaten in de Redbird Creek  weten het meteen: hier blijven we voor de rest van de dag. Hier heerst absolute rust en stilte. Niets te horen niemand te zien, alleen het rustige wieken van de pelikanen. De vlakte van moerasgrassen reikt tot aan de horizon. Het water heeft een tropische groene kleur. De lucht is helderblauw, geen wolkje te zien. Om 4 uur staat de zon al laag in het westen, de maan staat even hoog in het oosten. Ze begroeten elkaar. Om 5 uur gaat de zon onder. De maan neemt de wacht over. 
Ook wij leven op het ritme van het daglicht. Met zonsondergang onder de wol, om 5 uur weer op, bij het eerste daglicht vertrekken. Met fluwelen handschoen heeft de natuur ons tot onderwerping gedwongen, maar we verzetten ons niet.


 

Red at night sailor's delight zegt de weerspreuk maar de volgende dag worden we wakker in potdichte mist.









zondag 29 november 2009

Water, water, every where (Nor any drop to drink)


Amerika van het water af gezien. Het lijkt wel of dit land uit oeverloze watervlaktes bestaat met hier en daar een bewoond eiland tussendoor. We varen eindeloze mijlen tussen bomen dan weer tussen rotsen maar meestal tussen moerassen en rietvelden. We zijn intussen in South Carolina waar de verlaten rijstvelden getuigen van een ver verleden toen rijst samen met Indigo en katoen de rijkdom van het Zuiden uitmaakte.

Soms is de waterweg een wijdse vlakte, soms niet meer dan een paar bootlengtes breed. De Rock Pile Section even voorbij Beaufort is zo smal dat twee schepen er met moeite kunnen passeren.  Voor je de vier mijl lange engte opgaat moet je je via kanaal 16 op VHF ervan vergewissen dat er geen verkeer van de andere kant komt.

De kreken, rivieren en baaien hebben poëtische, exotische namen: Wacamaw River, Winyah Bay, Wadmalaw Sound, Piankatank River, Choptank River, Chesapeake Bay: archeologische overblijfselen van talen en volkeren die het contact met de Europese kolonisator niet hebben overleefd. Welke mensen hier leefden vóór de komst van de blanke man, hoe ze leefden, welke talen ze spraken - we weten er bitter weinig over.




Varen over de Macawaw River is een hallucinante ervaring. Hier loopt de Waterway mijlenlang door een dicht woud. Uren zie je niets dan bomen. Als de wind stilvalt en het water de bomen weerspiegelt glijden we over een spiegel met bomen voor, achter, links, rechts en onder ons.Het lijkt een andere planeet. Zo moeten de eerste Europeanen het continent hebben gezien toen ze hier honderden jaren geleden voor het eerst doordrongen.



De Bruine Pelikaan is een vertrouwd beeld op dit deel van de waterweg


Van zeilen komt niet veel in huis. Sinds de Chesapeake Bay hebben we de dieselmotor niet meer afgezet. Hooguit kunnen we af en toe de genoa bijzetten: dat levert één a anderhalve knoop (zeemijl per uur) winst op en dat is vaak nodig. Hier in de laagvlakte van South Carolina hebben we sterke stromingen - meestal tegen - soms tot drie knopen. De tijverschillen gaan van 1m (in South Carolina) tot bijna 3 m in Georgia. Het meanderen in de rivieren maakt het zeilen bovendien erg  lastig omdat je voortdurend alle aandacht nodig hebt om de ondieptes te vermijden. Die staan overigens niet altijd op de kaart. In de Pilot bulkt het van de vermeldingen: shoaling reported.


Charleston 22-25 november


Een jaar geleden waren we hier voor de presidentscampagne toen de stad overhoop stond door het bezoek van Bill Clinton. We keken toen uit over een zonnige baai met een wereldhaven. Nu varen we diezelfde baai binnen onder een striemende regen en met harde wind. Aan stuurboord de USS Yorktown - aan bakboord Charleston Maritime Center, de marina waar we een ligplaats hebben gereserveerd.

Charleston is zonder meer de mooiste stad in het Zuiden van de VS - met voorbehoud want we moeten Savannah nog zien. Charleston ademt geschiedenis - niet altijd zo een prettige geschiedenis. South Carolina was de eerste staat die zich van de Unie afscheidde en daardoor het startsein gaf voor de burgeroorlog.

John Calhoun, een vurige verdediger van de slavernij en een notoire racist heeft nog altijd zijn standbeeld in het centrum van Charleston. (Kun je je voorstellen: een monument voor een militante antisemiet?). Hij staat niet toevallig met zijn rug symbolisch naar het Noorden gekeerd. Hoewel Calhoun elf jaar vóór de burgeroorlog is gestorven wordt hij met zijn vlammende retoriek voor de slavernij moreel mee verantwoordelijk geacht voor de Secessie (de afscheiding van de Zuidelijke Staten) die tot het bloedige conflict heeft geleid.


We all like sausage but we don't want to see how it's made. Zo verwoordt de buschauffeur en tourgids die ons een rondleiding door de stad bezorgt  de dubbelzinnige houding van Charleston en het Zuiden tot de beschamende geschiedenis van de slavernij. Ook al in de 19e eeuw deden de verdedigers van de peculiar institution hun uiterste best om de gruwelijkste aspecten van de mensenhandel aan het oog te onttrekken. Zo mochten er geen slaven worden verhandeld op de openbare markt. Dat moest discreet gebeuren in een afgesloten ruimte waar geen pottenkijkers werden geduld. Over personages als Calhoun en leiders van de Secessie wordt nog altijd met ontzag gesproken: Calhoun kwam openlijk voor zijn ideeën uit - wat ook de gevolgen waren, zegt onze tourgids bewonderend.


De patriciërswoningen die vandaag prachtig zijn gerestaureerd (en sinds de vastgoedcrisis in veel gevallen voor miljoenen dollars te koop staan) waren in de negentiende eeuw vaak het tweede verblijf van planters die in de stad verkoeling zochten, ver van de plantage waar zwarte slaven onbetaald het zware werk deden. In de zomer kan  de temperatuur hier oplopen tot veertig graden of meer, maar de huizen zijn zo georienteerd dat ze maximaal van de koelte door de zeebries kunnen genieten. De voordeur geeft toegang - niet tot het huis zelf maar tot de veranda waar het leven zich grotendeels afspeelde.


































Ook de brandweerkazerne in Charleston is een beschermd monument. Omdat de doorgangen niet mochten worden verbreed moest de brandweer speciaal smallere auto's laten bouwen.


















Dave en Marge Clarke, onze buren op de steiger. Dave heeft zijn schoener Winfield Lash in zijn achtertuin gebouwd. Na 18 jaar was hij af.



Dag en nacht komen gigantische autoschepen in de haven van Charleston aanleggen. Ze brengen in Duitsland gebouwde BMW personenwagens aan land en vertrekken met BMW SUV's die in South Carolina worden gemaakt. Van carbon footprint gesproken!